9 comments


  • Jeremy Veverka

    Thank you so much for sharing this, very informative. I have an RS09 with 1 dead key, and I am curious if you could point me in the direction of what component(s) to check. I am assuming the master osc. and both divider chips are working fine since all the other keys sound… Any tips would be appreciated!

    December 11, 2019
    • amsynths

      If its just one key check the keybed. Lift the faulty key out and check the plunger is far enough down. Compare with another key that works. This can be done my opening the front panel and releasing the spring on the back of the key.

      December 11, 2019
  • Paul Butler

    Hi, thanks for this really interesting. I’ve just picked up a Mk1 cosmetically and functionally I’m somewhat better shape, and generally looks more as though will need a good clean and some deoxit, the sale mentioned some crackle but I doesn’t seem to be caps, and as I have little to no knowledge in that arena I’ll leave it that way. However before I strip apart are there keyboard bushings as it feels very hard as though they’ve gone, I have replaced in some keyboards, but wanted to check and if so I’ll have so source some, kind regards Paul

    July 20, 2020
    • amsynths

      Hi Paul, the old Rolands use a plastic plunger that hits the wire contacts, so there are no rubber bushings to wear out or to act as a cushion. So its a harder feel, and the plungers can get pushed up into the key and need pulling down. Good luck with the restore! Rob

      July 20, 2020
  • Damian

    Hey, first of all : Great work.
    I have q question. Maybe you can help me with a tip.
    My RS-09 works perfectly.
    But i have a little Problem now:

    The first yellow organ is quiet in the upper keyboard area. The sound breaks off. What could that be?

    Regards
    Damian

    March 12, 2021
  • David

    Thanks for sharing, very useful. My RS-09 has a slight “crackling” / distorted sound under certain conditions, mainly with the strings or when the organ bar sliders are at the top most positions. Am I ok giving it a good squirt with an air duster (when unplugged of course) or is that not advised? David

    July 31, 2021
  • Devan

    Does your ensemble effect work when using this in mono? Mine does not but it seems like it should with 4 bbd lines (2 for each side). Curious if I have dead SAD chips or not.

    February 08, 2022
  • Daniel

    Does the ensemble effect on your RS09 work when only running it mono? It seems like it should as there are 4 bbds (2 for each side) but maybe I have a couple dead SAD chips. Thanks!

    February 08, 2022
    • amsynths

      Yes it does. The Mono output uses the BBD outputs from IC312. So it could be this IC that has failed rather than the BBD’s. Trace the signal back from the jack socket to IC313 and then IC312, a component or trace could have failed along the path.

      February 08, 2022

Leave a comment


Copyright AMSynths 2022